mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. przyprawy do piernika 2 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Jako, że grudzień to doskonały czas, gdy makowce, pierniki, serniki, ciasteczka i ogólnie świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki. Do powstałej masy w 2-3 turach dodajemy składniki suche, naprzemiennie ze śmietaną oraz miodem. Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach i dodajemy do masy razem z bakaliami – mieszamy szpatułką. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, a ciasto w środku nie było jeszcze upieczone, przykrywamy blaszkę folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-65 minut (do tzw suchego patyczka).