Przygotowałam więc kryzysowe bułki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek w wersji mini, które mieszczą się na 1 blaszce. Składniki na 20 bułeczek mini: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml mleka Mini bułeczki na proszku i sodzie a’la Scones to mój pomysł na kryzys, gdy nie ma drożdży ani zakwasu. Scone wywodzi się ze Szkocji, przygotowuje je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Mini bułeczki na proszku i sodzie są smaczne zarówno na ciepło lub zimno. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu. A Scones to małe, okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj smaruje się masłem.