Przepis na foremkę 20×30 Brownie – składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g czekolady deserowej 3 duże jaja (lub 4 mniejsze) 120 g masła szklanka drobnego cukru pół szklanki mąki pszennej Brownie – wykonanie: Foremkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do brownie można dodać przeróżne dodatki jak np.: kawałki czekolady, suszone owoce, bakalie czy aromaty zapachowe, a nawet świeże maliny czy inne drobne owoce. Banalnie proste, bez dodatku proszku do pieczenia oraz z odrobiną mąki, gdzie jego wysoka wilgotność jest jak najbardziej zamierzona. Do miski wsypać cukier i wbić jajka, po czym dokładnie je połączyć (cukier nie musi się rozpuścić). Do masy czekoladowej dołożyć pół szklanki mąki i dokładnie ją wymieszać, aby nie pozostały białe grudki. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie bardziej lepkie, a im dłużej tym stanie się bardziej suche. Moim zdaniem jednak klasyczne brownie broni się samo i nic więcej już mu nie potrzeba. Smaczne nie tylko na zimno, ale i na ciepło. Brownie – banalnie proste, ale przepyszne w swej recepturze.