Orzechowe choinki z ciasta francuskiego

Ewa
Przekąski
09.01.2020 9:54
Orzechowe choinki z ciasta francuskiego

Zaleca się spożywanie miodu Manuka w czystej formie, najlepiej na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Ciasto francuskie składamy na pół (lub przykrywamy je drugim ciastem, jeżeli mamy 2 opakowania), lekko dociskamy i kroimy na około 2-2,5 cm pasy. cukru pudru 1 jajko 100-110 g mielonych orzechów dodatkowo: miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Podawałam go razem z placuszkami śniadaniowymi, do omletu, z naleśnikami, na chlebku czy nawet przygotowałam z nim deser. Te choinki początkowo miały być na wytrawnie, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam przygotować je w słodkiej wersji. Pasy z ciasta francuskiego składamy w harmonijkę na kształt choinki. To fantastyczny miód, który pozyskiwany jest z rosnącego w Nowej Zelandii krzewu o nazwie manuka (nazywanego też przez Australijczyków krzewem herbacianym). 1 op. ciasta francuskiego xl (lub 2 mniejsze opakowania) 100 g masła 1/2 – 2/3 szkl. Ze względu na swoje walory smakowe, a także aspekty zdrowotne (posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne). jest on jednym z najbardziej pożądanych miodów na świecie. Odkryto wówczas substancję o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO), która występuje naturalnie w miodach Manuka. I to była najlepsza decyzja tego dnia! Orzechowe choinki wyszły tak pyszne, że powstrzymywałam się, by nie zjeść wszystkich sama 🙂 Podałam je polane Miodem Manuka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2020/01/09/orzechowe-choinki-z-ciasta-francuskiego/