Przepis
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
Przygotowanie
Przesianą mąkę, cukier wsypać do miski miksera lub do malaksera. Dodać pokrojone masło i miksować do wyrobienia ciasta (aż powstaną okruszki, jak na kruszonkę). Jajko rozkłócić i dodać do kruszonki, dalej miksując, do połączenia się składników, gdyż ciasto kruche nie lubi długiego. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawić na 180 °C.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte (u mnie grubość ok. 3-4 mm). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem.
Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego na papierze, by nieco go obciążyć. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze ok 5-7 minut (aż tarta lekko się przyrumieni). Studzić w formie.
W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń i galaretkę. Wystudzić. Owoce pokroić.
Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto, na nim ułożyć świeże owoce, zalać tężejąca galaretką.
Smacznego :)
Dodatkowo:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (najlepiej domowy)
1 galaretka truskawkowa
świeże truskawki lub inne owoce