Przepis
Bardzo proste, pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni.
składniki:
5-6 średnich bananów
100 g margaryny lub masła
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka o dowolnym smaku
2 łyżki cukru wanilowego
1 żółtko
biszkopty do wyłożenia formy
woda do przygotowania galaretek - 1l
Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.