Bananowiec

Krzysztof
Przepisy
08.07.2014 20:43
Bananowiec

Przepis

Bardzo proste, pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni.

składniki:

5-6 średnich bananów

100 g margaryny lub masła

2 galaretki cytrynowe

1 galaretka o dowolnym smaku

2 łyżki cukru wanilowego

1 żółtko

biszkopty do wyłożenia formy

woda do przygotowania galaretek - 1l

Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.