Lekka rolada z jagodami i białym serem

Krzysztof
Przepisy
08.07.2014 20:35
Lekka rolada z jagodami i białym serem

Przepis

Na roladę potrzebujemy:

50 g cukru (białego, brązowego lub ksylitolu)

40 g mąki pszennej tortowej

40 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jaja (rozmiar L)

Nadzienie:

1,5 szklanki jagód leśnych

cukier do smaku

1 czubatą łyżkę cukru żelującego

200 twarogu 0% (użyłam Zott)

Mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Z jajek oddzieliłam białka od żółtek.

Białka ubiłam na sztywno. Gdy zaczęła się pojawiać już wyraźna piana, dodawałam po troszku cukier, nadal ubijając. Następnie zmniejszyłam nieco obroty miksera i dodawałam stopniowo po jednym żółtku. Wsypałam przesianą mąkę i wymieszałam już delikatnie drewnianą szpatułką. Nie mikserem !

Blaszkę piekarnika (40 x 28 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia

i na całej powierzchni rozsmarowałam masę w miarę równomiernie.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na środkowy poziom, na 12 minut.

Gorącą zsunęłam z papierem na blat. Obok ułożyłam lnianą ściereczkę.

Odwróciłam biszkopt z papierem do góry nogami, kładąc ciastem na ściereczkę.

Zdjęłam ostrożnie papier do pieczenia a ciasto zwinęłam razem ze ściereczką,

wzdłuż dłuższego boku w rulon. Zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.