Jeśli dbasz o sylwetkę, na pewno wiesz, że oprócz aktywności fizycznej i regularnych ćwiczeń, powinnaś odżywiać się zdrowo, jeść dużo warzyw i owoców. Jednak czy zdajesz sobie sprawę z tego, że niektóre owoce są bardzo kaloryczne i powinnaś unikać ich na diecie?
Czy owoce tuczą?
Choć najsmaczniejsze są najsłodsze owoce, to one właśnie one są najbardziej kaloryczne! Ich spożywanie powoduje gwałtowne wahania poziomu cukru i pobudza apetyt. Znajdująca się w owocach fruktoza, przetwarzana jest w organizmie w kwasy tłuszczowe, które następnie gromadzą się w postaci tkanki tłuszczowej.
Najbardziej tuczące są owoce suszone (rodzynki 290 kcal/100g, żurawina 300 kcal/100g, śliwki 300 kcal/100g, banany 380 kcal/100g), kandyzowane, a także bardzo dojrzałe. Unikajmy spożywania owoców przetworzonych, o dużej zawartości syropu glukozowo- fruktozowego i sacharozy, a także owoców o wysokim i średnim indeksie glikemicznym, jak awokado (160 kcal/100g), banany (90kcal/100g), czy winogrona (70 kcal/100g).
Jakie owoce jeść na diecie?
Jedz nie więcej niż 200- 300 gram owoców dziennie. Wybieraj te, które nie tuczą, o niskim indeksie glikemicznym, poniżej 65 kcal na 100 gram, jak np.: maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki, truskawki, jagody, cytrusy, grejpfruty, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, czy jabłka.
Niektóre z owoców mają właściwości wspomagające odchudzanie, usprawniają procesy trawienne, przyspieszają spalanie i wstrzymują wchłanianie się tłuszczów. Należą do nich grejpfruty, ananasy i papaje. Spożywaj nieprzetworzone, surowe owoce, nie dosładzaj ich, jedz je bez dodatków (jak bita śmietana, lody).
Warto jeść owoce!
Jednak nie wykluczaj całkowicie owoców ze swojej codziennej diety. Choć zawierają cukry proste, są bogatym źródłem błonnika, ważnych witamin i minerałów. Chronią przed chorobami serca, cukrzycą i nowotworami, mają działanie antyoksydacyjne.