W większości przypadków bezwzględnie powinniśmy przestrzegać terminu ważności umieszczonego na produkcie. Informuje nas on o dacie, po której produkt zaczyna się psuć i być dla nas szkodliwy. Data ważności musi być umieszczona na każdym produkcie, nawet na takim, który wcale jej nie posiada. Poznaj listę takich produktów.
#Mąka, kasza, ryż
Jeśli odpowiednio przechowujesz suche produkty, takie jak ryż, mąka, czy kasza, istnieje małe prawdopodobieństwo, że się zepsują. Przechowuj te produkty z daleka od wilgoci, a będziesz mogła je zjeść jeszcze długo po upływie terminu ważności.

#Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe są bardzo trwałe, jeśli odpowiednio je przechowujemy. Beż problemu możesz je spożyć po upływie daty ważności.
#Sucha kiełbasa
Sucha kiełbasa, jeśli jest odpowiednio przechowywana może być spożywana nawet kilka/kilkanaście tygodniu po upływie daty ważności. Zanim jednak ją zjesz, przyjrzyj się kiełbasie i upewnij się, że nie jest śliska i nie pachnie brzydko.

#Cukier i sól
Również na opakowaniu soli i cukru znajdziemy datę ważności, której zazwyczaj nie trzeba przestrzegać. Jeśli dobrze przechowujesz te produkty, w szczelnych pudełeczkach lub opakowaniach, nic złego się z nimi nie stanie.
#Miód
Miód jest niezwykle zdrowy i nigdy się nie psuje. Jeśli przechowujesz go w ciemnym, suchym miejscu, możesz jeść do nawet po upływie daty ważności.
#Kawa, herbata i kakao
Oba produkty raczej się nie zepsują, jednak warto przechowywać je szczelnie zamknięte, aby nie straciły aromatu i swoich właściwości.