Jagody mają fantastyczne walory zdrowotne i są smacznymi, sezonowymi owocami. Są to jednak owoce leśne i mogą być zakażone, a po zjedzeniu wywołać groźne choroby, m.in. bąblowicę. Sprawdź, jak uchronić się przed chorobą i bez obaw móc zajadać się leśnymi skarbami.
Jagody są zdrowe na oczy i na żołądek. Są pysznym dodatkiem do jogurtu. Zjadamy je z cukrem, robimy z nich farsz do pierogów oraz przetwory na zimę.
Mają też swoją ciemną stronę. Mogą się w nich znajdować jaja bąblowca. To agresywny pasożyt, przenoszony przez leśne zwierzęta, szczególnie lisy (zakażają jagody swoimi wydalinami). Bąblowiec to groźna choroba. Może umieścić się w wątrobie, płucach, mózgu, czy oku i nie ujawniać się latami. Czasem dopiero po 10 latach dochodzi do takich problemów jak:
- nadciśnienie wrotne,
- wstrząs septyczny,
- marskość wątroby,
- przewlekłe zapalenie dróg żółciowych.
Dlatego zanim będziesz zajadać się jagodami zerwanymi prosto z krzaczka – UMYJ JE!
Ta zasada dotyczy nie tylko jagód, ale również jeżyn, malin i borówek, szczególnie tych rosnących na dziko.