Gnocchi di ricotta z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Dorota
Dania mączne
01.03.2020 19:28
Gnocchi di ricotta  z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Prosto, a jak pysznie! Jak przygotować gnocchi di ricotta z pesto? Składniki na gnocchi (2 porcje): 250g ricotty 125g mąki pszennej tortowej lub mąki orkiszowej jasnej 60g tartego parmezanu (grana padano) sól, pieprz, gałka muszkatałowa Składniki do podania: 3 łyżki pesto pietruszkowego z tego przepisu lub pesto z liści rzodkiewki z tego przepisu – może tez zrobić pesto z innych ziół albo np. ze szpinaku 10 pomidorków koktajlowych 1/2 małej cukiniii 1 łyżka masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na gnocchi dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Jedne z moich ulubionych to gnocchi di ricotta – czyli włoskie kluseczki z ricottą i parmezanem, które robię bez dodatku jajek. Tym razem wymieszałam je z pesto, które zostało z poprzedniego dnia i pomidorkami koktajlowymi. Jeżeli mamy deseczkę do gnocchi możemy uformować na nich kształt lub podociskac delikatnie widelcem tworząc ząbki na powierzchni. Podaję je z różnymi dodatkami, czasami tylko z masłem. Po 4 minutach dorzucamy ugotowane i oddcedzone gnocchi i po 1 minucie ściągamy z ognia.