Składniki na bliny (około 50 malutkich placuszków): 1 paczka (7g) suchych drożdży 1 łyżka erytrolu lub cukru 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki z niebieskiej kukurydzy od Blue Corn lub zwykłej kukurydzianej 85 g mąki orkiszowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 240 ml ciepłego mleka (około 70 stopni) Moje bliny kukurydziane z sałatką z awokado i jabłka przygotowałam z mąki z niebieskiej kukurydzy (można użyć zwykłej kukurydzianej) i podałam jako przekąskę na imprezie. Składniki na sałatkę: 1 awokado 1 duże jabłko sok z 1 cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 2 cebulki dymki 2 łyżeczki chilli w płatkach sól, pieprz Do podania: 3 rzodkiewki szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn. Malutkie bliny kukurydziane, podane z sałatką z awokado i jabłka i udekorowane smażoną rzodkiewką i szczypiorkiem idealnie nadają się jako przekąska na jeden kęs (tzw. finger food) na imprezę i przyjęcie. Placuszki kukurydziane z salsą z awokado – idealny finger food na przyjęcie Bliny to w sumie takie malutkie, drożdżowe placuszki. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki na mandolinie i podsmażamy na oliwie lub oleju aż będzie chrupiąca i złocista, około 2 minuty z każdej strony. Jak zrobić bliny kukurydziane z sałatką z awokado i jabłka? Te przygotowane z mąki z niebieskiej kukurydzy od Blue Corn mają bardzo fajny, charakterystyczny smak. Tradycyjne bliny są robione z mąki gryczanej i podawane z kawiorem albo łososiem. Nakładamy po jednej łyżeczce masy i smazymy po około 2 minuty z każdej strony. Na gotowe bliny układamy po łyżeczce sałatki, na to rzodkiewkę i mały kawałek szczypiorku. Na patelni z nieprzywierającym dnem smazymy bliny.