Bezglutenowe naleśniki gryczane – galettes z mąki gryczanej Bezglutenowe naleśniki gryczane to chyba moja ulubiona wersja naleśników – wolę je nawet od tych klasycznych, z mąki pszennej. gryczane Składniki na naleśniki (4-5 naleśników): - 100 g mąki gryczanej - ½ łyżeczki soli - 1 jajko - 250 ml wody - ½ łyżki oleju Przygotowanie: Wszystko zaczęło się od tego, że krzyżowcy w drodze do domu przywieźli ze Wschodu grykę i odkryli, że ta szybko dojrzewa, nie wymaga wiele zachodu przy uprawie i świetnie przyjmuje się w Bretanii. Wiecie, że w XVI wieku we Francji powszechna była tradycja rzucania pierwszego galette, który panna młoda usmażyła w nowym domu na szafę? Czasami jednak podaje się je również w wersji na słodko, i w niej również idealnie zdają egzamin! Smażymy około 2 i ½ minuty z jednej strony oraz 1 ½ minuty z drugiej. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Ciekawe, czy zawsze się sprawdzało – mam nadzieję, bo galette są tak pyszne, że szkoda rzucać chociażby jednym! Bezglutenowe naleśniki Najczęściej podawane w formie galettes completes, z serem, szynką i jajkiem wbitym na środek.