Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z serem korycińskim

Dorota

Obiad

28.06.2020 18:42

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z serem korycińskim

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z serem korycińskim Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 pomidora 4 łyżki tartego sera korycińskiego lub innego np. goudy, parmezanu sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Możecie go również upiec w całości i przygotować z niego pyszną pastę tzw. baba ghanoush – przepis znajdziecie tutaj albo wyczarować z niego caponatę, pyszny włoski gulasz wegetariański. Warzywa faszerowane to doskonały pomysł na zdrową i efektowną kolację, można również w ten sposób wykoprzystać resztki z obiadu np. ugotowaną kaszę. Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z serem korycińskim to jedna z takich propozycji. Mieszamy z kasza jaglaną, posiekanym czosnkiem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i posiekaną natką. Posypujemy bakłażany z farszem tartym serem i pieczemy jeszcze 15 minut. Jezeli chcemy go usmażyć, lepiej wcześniej posypać go sola i odstawić na kilka minut, żeby stracił swoją goryczkę. Bakłażana kroimy na pół, nacinamy delikatnie środek w kratkę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/baklazan-faszerowany-kasza-jaglana-z-serem-korycinskim/