Przepis
No i skusiła mnie Ola na te placuszki :)) No bardziej niż mnie mojego młodego, bo on jak usłyszy pancakes to już mu się oczka świecą :) To wyjścia już nie było. My też je lubimy, a wersja z jagodami normalnie rozpusta :) Od chyba roku robię je zawsze z tego samego przepisu, więc i tym razem ten sam. Do ciasta wrzuciłam tylko 5 łyżek jagód. Polecam :))
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 łyżki roztopionego masła
2 jajka
cukier waniliowy domowy
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz sól. Wszystko razem zmiksować żeby składniki się połączyły. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać przestudzone masełko - zmiksować i dodać jagody. Delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.