Letni sernik z ricottą

Krzysztof
Przepisy
08.07.2014 9:31
Letni sernik z ricottą

Przepis

SKŁADNIKI:

składniki na tortownicę 24 cm:

ciasteczka degistive 300 g

ricotta 500 g

kremówka 500 g

cukier puder 1 łyżka

czekolada biała 250 g

masło 15 dag

żelatyna 3 łyżki

maliny

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuścić masło i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka rozgnieść , można użyć malaksera. Ja zostawiłam ciut większe kawałki. Następnie połączyć z masłem. Wymieszać, przełożyć do tortownicy. Nie dociskać zbyt mocno , później pod wpływem masy jeszcze troszkę opadną.Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Czekoladę połamać w kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie – ja użyłam 100 ml. Ricottę miksujemy na puch z cukrem pudrem. Łączymy z ostudzoną czekoladą i żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy ( najlepiej łyżką). Tak przygotowana maskę przekładamy do tortownicy. Wierzch dekorujemy malinami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godzinki. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną