Przepis
SKŁADNIKI:
składniki na tortownicę 24 cm:
ciasteczka degistive 300 g
ricotta 500 g
kremówka 500 g
cukier puder 1 łyżka
czekolada biała 250 g
masło 15 dag
żelatyna 3 łyżki
maliny
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić masło i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka rozgnieść , można użyć malaksera. Ja zostawiłam ciut większe kawałki. Następnie połączyć z masłem. Wymieszać, przełożyć do tortownicy. Nie dociskać zbyt mocno , później pod wpływem masy jeszcze troszkę opadną.Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Czekoladę połamać w kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie – ja użyłam 100 ml. Ricottę miksujemy na puch z cukrem pudrem. Łączymy z ostudzoną czekoladą i żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy ( najlepiej łyżką). Tak przygotowana maskę przekładamy do tortownicy. Wierzch dekorujemy malinami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godzinki. Smacznego:)