Delikatne placuszki z jagodami

Ewelina
31.08.2014 6:59
Delikatne placuszki z jagodami

Przepis

Ricotta hotcakes z jagodami

10- 12 placuszków

składniki:

- 100 g mąki pszennej

- 250 g ricotty

- 2 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki oleju

- 1 łyżka cukru

- szczypta soli

- spora garść jagód

Mąkę i proszek do pieczenia połączyć.

Żółtka oddzielić od białek. Do osobnej miski wrzucić ricottę, żółtka, olej i cukier, wymieszać do powstania jednolitej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodać najpierw suche składniki i wymieszać, następnie delikatnie wmieszać pianę z białek, tak, aby połączyła się z całością, ale nie straciła puszystej struktury.

Placuszkowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Od razu posypać placuszki jagodami, smażyć z obydwu stron do zarumienienia- trwa to dosyć krótko.

Smacznego!