Przepis
Ricotta hotcakes z jagodami
10- 12 placuszków
składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- spora garść jagód
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć.
Żółtka oddzielić od białek. Do osobnej miski wrzucić ricottę, żółtka, olej i cukier, wymieszać do powstania jednolitej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodać najpierw suche składniki i wymieszać, następnie delikatnie wmieszać pianę z białek, tak, aby połączyła się z całością, ale nie straciła puszystej struktury.
Placuszkowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Od razu posypać placuszki jagodami, smażyć z obydwu stron do zarumienienia- trwa to dosyć krótko.
Smacznego!