Składniki
sPrzepis
Składniki:
ok 400 g schabu
4 plastry szynki gotowanej
2 grubsze plastry sera (użyłam goudy- w oryginale jest ser fontina)
pieprz
jajko i bułka tarta do panierowania
Schab pokroić w dość cienkie plastry, tak aby nie były do końca rozcięte. Powinniśmy otrzymać cztery "podwójne" plastry (na zdjęciu dwa z nich). Delikatnie rozbić mięso (w oryginalnym przepisie mięsko nie było rozbijane). Kotlety przyprawić z obu stron pieprzem.
Na każdym plastrze mięsa położyć jeden plaster szynki i pół plastra sera. Nakryć drugim złączonym plastrem schabu.
Gotowe sznycle obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (jeżeli chcemy aby panierka była grubsza możemy to zrobić dwukrotnie).
Na patelni rozgrzać oliwę. Musi być jej tyle, aby zakryć kotlet do co najmniej połowy grubości. Usmażyć do uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem możemy położyć na chwilę na ręcznik kuchenny, w celu odsączenia tłuszczu.
Przepis pochodzi z książki Ilustrowana szkoła gotowania- kuchnia włoska krok po kroku.