SKŁADNIKI Pączki: 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4 żółtka 50 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 200 ml maślanki lub kwaśnej śmietany olej do smażenia Lukier waniliowy: 350 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią) ok. 80 ml wrzącej wody PRZYGOTOWANIE Pączki Do miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj. Z podanym przepisem na pączki na maślance możecie oczywiście eksperymentować i dodawać inne przyprawy, jak na przykład cynamon oraz zmieniać polewę na czekoladę, syrop klonowy, czy po prostu obsypać je cukrem pudrem. Obecnie rodzajów pączków jest z pewnością nie mniej niż ich amatorów, jednak ten staromodny przepis na pączki na maślance szczególnie cieszy się uznaniem. Wcześniej pączki przygotowywano głównie na drożdżach, jednak odkrycie środków spulchniających znacząco wpłynęło na popularność donutów, co przyczyniło się z czasem przyznania im miana kultowych. Datę ich powstania szacuje się na rok 1829 po tym, gdy węglan potasu (protoplasta współczesnego proszku do pieczenia) na dobre zagościł w amerykańskich gospodarstwach. W Polsce niestety nie są one zbyt popularne, ale mamy swój odpowiednik w postaci oponek, w których ciasto bazuje na twarogu, przez co jest cięższe i bardziej zbite. Ze względu na to, że ciasto jest bardzo delikatne i smaży je się w nieco niższej temperaturze niż drożdżowe wyroby, donuty uzyskują szorstką, popękaną teksturę, która wspaniale chłonie glazurę. Old-fashioned doughnuts są bardzo chrupiące z zewnątrz, lecz ich środek jest tak mięciutki i delikatny, że wprost rozpływa się w ustach. Możliwości jest naprawdę wiele, a fakt, że donuty równie szybko się robi, jak znikają, z pewnością sprawi, że jeszcze nie raz sięgniecie po ten przepis. Jestem tego pewien! 😉 Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) Pączki maczaj w lukrze (mogą być jeszcze ciepłe) i ustawiaj na kratce do obcieknięcia z nadmiaru polewy. Pączki smaż na oleju rozgrzanym do 160-170°C po około 2 minuty od wypłynięcia z każdej strony do złotobrązowego koloru. Po tym czasie na blacie mocno podsypanym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.