W zeszłym roku były pączki z przepisu Magdy Gessler a w tym roku wybór padł na pączki z przepisu Roberta Makłowicza... 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 3/4 szkl cukru 400ml mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 3 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu szczypta soli olejek cytrynowy albo pomarańczowy 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 10 dag cukru pudru do posypania marmolada do nadziewania smalec do smażenia 10 dag drożdży 3/4 szkl cukru 400ml mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 3 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu szczypta soli olejek cytrynowy albo pomarańczowy 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 10 dag cukru pudru do posypania marmolada do nadziewania smalec do smażenia do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy połowę ciepłego mleka. Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. I wyrabiamy ciasto, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. I wyrabiamy ciasto, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż pączki podwoją swoją objętość. Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż pączki podwoją swoją objętość. ...co roku w okolicach tłustego czwartku staram się smażyć pączki z nowego przepisu. W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony.