Pozostałe składniki 6 łyżek masła klarowanego lub oleju 800 g jabłek - 3 duże lub 4 średnie płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru Jabłka w cieście naleśnikowym wegetariańska Składniki na gęste ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g niecałe 3/4 szklanki mleka - do 190 ml 3 średnie lub 2 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Gotowe jabłka w cieście możesz po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cynamonu i drobnego cukru. Jabłka w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na posiłek nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Jeśli jajka oraz mleko wyjmiesz wcześniej z lodówki i będą one miały temperaturę pomieszczenia, to Twoje gęste ciasto naleśnikowe będzie gotowe do smażenia już po kilku minutach od wymieszania razem wszystkich składników. Jabłka w cieście są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci posypki z cukru i cynamonu. Przy pomocy szczypiec zanurzaj każdy krążek jabłka w cieście naleśnikowym i kładź na patelnię. Dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i dwie płaskie łyżki cukru waniliowego lub też ewentualnie jedną łyżkę cukru wanilinowego. Do zrobienia jabłek w cieście polecam średniej wielkości jabłka, które nie będą zbyt kruche. W ten sposób usmaż wszystkie przygotowane jabłka w cieście naleśnikowym. Jabłka w cieście Do miski wsyp jedną szklankę mąki pszennej np. tortowej. Na patelnię wyłóż łyżkę masła klarowanego lub też oleju roślinnego do smażenia. Wbij trzy jajka średniej wielkości lub dwa duże jajka i wlej niecałe 3/4 szklanki mleka. Jabłka umyj i cienko obierz a następnie pokrój w plasterki nie grubsze niż 3 mm. Pamiętaj o tym, by w razie potrzeby dodawać porcję tłuszczu na patelnię.