Z jarmużem świetnie komponują się jabłka, gruszki, kiwi, banan czy owoce cytrusowe, które często wykorzystywałem w domowych smoothie z tym kapustnym warzywem. Jeszcze zanim zabierzecie się do tłoczenia domowego soku mam dla Was małą wskazówkę od Andrew Coopera, którą przeczytałem w Juicemanie: warzywa liściaste i włókniste, jak jarmuż, czy seler należy przepuszczać przez wyciskarkę wolnoobrotową pomiędzy twardymi owocami. Też będzie smacznie, chociaż nie ukrywam, że wyciskarka potrafi wydobyć z jarmużu maksimum składników odżywczych, nie pozostawiając w napoju strzępków, które trochę denerwują podczas picia. Zapewniam Was, że ten zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki zupełnie zmieni Wasze podejście do zdrowych koktajli i tego kapustnego warzywa, bo smakuje wyśmienicie! 🙂 Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.0 /5 ( 7 zagłosowano ) Prawdę mówiąc, nawet nie spodziewałem się, że sok z jarmużu może być aż taki dobry. Do tego koktajlu wybrałem zielone jabłka (głównie ze względu na zachęcający kolor i soczystość, więc możecie wykorzystać dowolną ulubioną odmianę), gruszki oraz seler naciowy. Tłoczenie domowych soków spodobało mi się tak bardzo, że mam ochotę codziennie próbować nowych smaków z owoców i warzyw. SKŁADNIKI 2 zielone jabłka (można użyć dowolnej ulubionej odmiany) 1 gruszka 2 łodygi selera naciowego solidna garść jarmużu (ok. 50 g) Od kilku dni testuję nową wyciskarkę wolnoobrotową, która już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Jeśli nie posiadacie jednak takiego urządzenia, to można przygotować smoothie, miksując jarmuż z naturalnie tłoczonym sokiem za pomocą blendera.