Składniki na masę jogurtową: 250g jogurtu greckiego 250g mascarpone sok wyciśnięty z 3 limonek skórka otarta z 3 limonek 120-160g cukru pudru, należy dodać do smaku, ja dałem 160g 500g śmietanki kremówki 30% 16g żelatyny w proszku + 80g wody Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Składniki na lime curd: 6g żelatyny / 30g wody 120g soku z limonki 110g jaj 75g żółtka 75g cukru 110g masła skórka otarta z dwóch limonek Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy 1/4 śmietanki do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, aby rozluźnić masę. 🙂 Składniki na kruchy spód: 300g ciastek pełnoziarnistych 90g masła Masło rozpuszczamy, a następnie chłodzimy. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Jogurt grecki, masacarpone, sok i skórkę z limonki umieszczamy w dużej misce i miksujemy do połączenia się składników, odstawiamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę oraz zimne masło pokrojone na małe kawałki. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Jak już zapewne zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam!