Składniki na ciasto: 4 jajka 200g miodu naturalnego 60g cukru trzcinowego 50g cukru drobnego do wypieków 140ml oleju rzepakowego 280g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 20g przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 100g orzechów włoskich 1.5kg obranych jabłek Składniki na polewę czekoladową: 100g czekolady mlecznej 5g przyprawy korzennej 80g śmietanki 30% Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, chwilę studzimy i wylewamy na przestygnięte ciasto. Gdy nasza masa jest już napowietrzona, ustawiamy mikser na najmniejsze obroty, powoli dodajemy olej, a następnie w dwóch partiach dodajemy składniki suche. Duży dodatek miodu naturalnego dodaje bardzo ciekawego aromatu ciastu, który idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi jak i z cynamonem. 🙂 Piernik sam w sobie jest bardzo wilgotny ze względu na dodatek jabłek. Gdy już wszystko się ze sobą wymieszało dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz orzechy włoskie. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę do tzw. suchego patyczka.