Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym

Mikołaj
Ciasta
04.12.2020 17:31
Świąteczna szarlotka z kremem migdałowym

Składniki na krem migdałowy: 100g mąki migdałowej (bez skórki) 10g mąki pszennej 100g cukru pudru 100g masła 100g jajek 2 łyżeczki cynamonu Miękkie masło ubijamy wraz z cukrem pudrem do momentu, aż nabierze białej barwy i zrobi się puszyste. Składniki na ciasto migdałowe: 200g mąki pszennej 100g mąki migdałowej (ze skórką) 10g mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 210g masła szczypta soli 3 łyżeczki zimnej wody Ciasto dzielimy na 2 części – jedną mniejszą (na dekoracje ciasta) i drugą większą (na spód i boki foremki) Składniki na farsz jabłkowy: 1.5kg obranych jabłek 40g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Układamy na jabłkach przygotowaną wcześniej dekorację wycięta z ciasta kruchego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na opcję góra-dół. Przepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Wylepiamy spód oraz boki foremki do tarty o średnicy 31cm, a następnie widelcem nakłuwamy spód ciasta. Dodajemy jabłka pokrojone w niewielką kostkę i smażymy z cukrem do momentu aż lekko zmiękną. Na sam koniec dodajemy mąkę migdałową, pszenną oraz cynamon. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód migdałowy i dokładnie rozprowadzamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/swiateczna-szarlotka-z-kremem-migdalowym/