Tort czekoladowy z masłem orzechowym

Mikołaj
Ciasta
22.11.2020 16:45
Tort czekoladowy z masłem orzechowym

🙂 Składniki na ciasto czekoladowe: 1 1 ⁄ 4 szklanki mąki tortowej szklanki mąki tortowej 170 g masła o temperaturze pokojowej 1½ szklanki cukru 3 jajka, duże (temp. pokojowa) 1 1 ⁄ 4 szklanki maślanki, temp. pokojowa szklanki maślanki, temp. pokojowa 2 ⁄ 3 szklanki kakao szklanki kakao 1½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone 750ml kremówki 30% 350g masła orzechowego cukier puder z prawdziwa wanilia 7-10 łyżek cukru pudru (do smaku) Do misy miksera dodajemy schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Moi domownicy poprosili mnie abym wykonał jakieś ciasto z kremem orzechowym, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam torcik z biszkoptami czekoladowymi, są one posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki, a każda warstwa przełożona jest kremem z dodatkiem masła orzechowego i wanilii. Dodatkowo: 300g konfitury z czarnej porzeczki Dowolne batoniki do dekoracji tortu 100g czekolady gorzkiej 80% 300g orzeszków ziemnych solonych Złożenie tortu i dekoracja: Tort składamy w rancie. Wierzch ciasta możemy udekorować w dowolny sposób, ja udekorowałem tort za pomocą batoników kinder bueno, kinder niespodzianek oraz różnych czekoladowych batoników. Już od 1 grudnia na blogu pojawi się seria świąteczna, więcej informacji już niedługo na blogu i fanpage! Następnie dekorujemy w dowolny sposób, ja udekorowałem tort za pomocą batoników bueno, kinder niespodzianek oraz różnych czekoladowych batoników. Cały czas miksując dodajemy partiami masło orzechowe do momentu, aż składniki połączą się na gęsty krem. Krem dzielimy na 3 części, jedną część rozprowadzamy na pierwszym blacie. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je do trzech tortownic o średnicy 25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, a następnie wyjmujemy ciasto z rantu, boki wyrównujemy resztką kremu. (Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo kremówki z masłem orzechowym, żeby masa nam się nie zważyła)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/torcik-czekoladowy-z-maslem-orzechowym/