Zapraszam na chrusty pieczone :) Składniki: - 200 g. mąki pszennej - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli - 1/2 laski wanilii - 30 g. zimnego masła - 3 żółtka - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 1 łyżka wódki (użyłam brandy) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz - około 5 łyżek mąki do podsypywania - 2-3 łyżki cukru pudru do oprószenia faworków Na blacie (stolnicy) wymieszaj przesianą przez sitko mąkę z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Mam dla Was odchudzone i na pewno zdrowsze faworki od tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju. Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Faworki układaj w odstępach od siebie na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posypując blat mąką, wałkuj po kawałku ciasta na cieniutkie placki. Najlepiej wałkować, składać na pół i znowu wałkować.