Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie

Śniadania
06.12.2017 19:36
Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie

Składniki: (na bochenek o wadze 1 kg.) 200 g. aktywnego zakwasu żytniego (np. takiego 50 g. mąki dyniowej 550 g. mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego zmielonego na puder 300 g. letniej wody Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia odwracając koszyk do góry dnem (jeśli mocno posypiesz koszyk mąką nie powinno być problemu z odklejeniem się ciasta). Po 2,5 godz. wyłóż ciasto na blat, uformuj ładną kulę i włóż do koszyka do wyrastania chleba obficie wysypanego mąką pszenną. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). W tym czasie złóż ciasto 2 razy, np. po 1 godz. i po 2 godzinach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania, na 2,5 godz. Po każdym złożeniu ciasta z powrotem włóż do miski i odstaw do wyrastania. Wstaw do piekarnika i piecz z parą (ja wstawiam garnuszek metalowy wypełniony wodą) przez 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/12/chleb-pszenno-dyniowy-na-zakwasie.html