Na stężałą warstwę brzoskwiniową wyłóż 2/3 masy chałwowej, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostały krem chałwowy. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj na przemian do masła ostudzony budyń i rozdrobnioną chałwę. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dolny blat ciasta ponownie włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.