Dodatkowo: - sos pomidorowy (u mnie baza pomidorowa Pudliszki) - 2 kawałki kiełbasy/ wędlina - 1 papryka lub kilka pomidorków koktajlowych - 500 g pieczarek - 120 g żółtego sera - 3/4 puszki kukurydzy - suszone oregano Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem (końcówka haki) przez parę minut, na gładkie i sprężyste ciasto (powinno bez problemu odchodzić od miski). Składniki na dużą blachę: Ciasto: - 600 g mąki - 12 g świeżych drożdży - 400 ml ciepłej wody - szczypta soli - szczypta cukru - 8 łyżek oleju Składniki na ciasto mieszamy mikserem a co damy na wierzch to zależy od zasobów naszej lodówki tudzież wyobraźni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach a paprykę lub pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Bezpośrednio na blachę przekładamy wyrośnięte ciasto i za pomocą dłoni maczanych w mące rozprowadzamy dokładnie ciasto po całej blasze. Nie jest to typowa włoska pizza lub taka z pizzerii na cienkim cieście. Robiłam ją już chyba z pięćdziesiąt razy i sama nie wiem dlaczego tak późno pojawia się na nią przepis. Oczywiście jak macie swój sprawdzony przepis na sos pomidorowy to jak najbardziej możecie go użyć :) U nas taka pizza sprawdza się jako szybka kolacja czy poczęstunek na większych imprezach rodzinnych. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Na sam koniec posypujemy pizzę oregano.