500 g ciasta francuskiego2 główki brokułów ( ok 700 g łącznie)2 łyżki masła3 pory150 ml kwaśniej śmietany 18%1 łyżeczka soku z cytryny80 ml wodypęczek szczypiorku3 łyżeczki musztardy ziarnistej1/2 łyżeczki solipieprz200 g gorgonzoli ( lub innego sera z niebieską pleśnią)1 jajkoCiasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć większym kawałkiem ciasta, tak, żeby boki lekko wystawały poza boki formy. Składniki: Wykonanie: Placek z ciasta francuskiego z nadzieniem z brokułów i pora z dodatkiem sera pleśniowego i śmietany. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier. Ser pleśniowy pokroić na kawałki, zmieszać z brokułami i porem, wyłożyć na ciasto. Dodać śmietanę, wodę, sok z cytryny, musztardę i szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać i zdjąć z ognia. Różyczki brokuła oddzielić i wrzucić na wrzątek, gotować ok 4 minut, przełożyć na durszlak do odsączenia.