Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki: - 430 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży suchych - 1 szklanka letniego mleka - 3 żółtka - 60 g masła roztopionego - 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy, ja dałam cukier ze skórką pomarańczy - skórka otarta z 1 pomarańczy 1. Ja nie robiłam na nie już lukru, bo stwierdziłam, że tej słodyczy już wystarczy i posypałam tylko cukrem pudrem. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy ciasto, które musimy rozwałkować na grubość około 1 cm. Oponki drożdżowe z nutą pomarańczy Dzień dobry :-) Oponki odkładamy na deskę lub blaszkę oprószoną mąkę, żeby nam troszkę podrosły. Tym razem oponki drożdżowe z nutą pomarańczy. 2. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor. 4. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, następnie zmniejszamy gaz i smażymy oponki. Szklanką i literatką lub czymś innym z małym otworem wykrawamy oponki.