Przepis na niego przygotowałam do zimowego numeru magazynu Kocioł, w którym znajdziecie więcej inspiracji na dania z czosnkiem, warto pobrać – tym bardziej, że numer jest całkowicie za darmo:) Dzięki temu może stanowić pyszny zamiennik nabiału dla wegan lub osób nietolerujących laktozy – można z niego zrobić sosy, dipy, a nawet serki a la feta, kremy czy ciasta! Słonecznik to bardzo wdzięczne ziarenka, które docenią głównie weganie – można z niego wyczarować wegańskie sery, serki, sosy i dipy przypominające w smaku prawdziwy nabiał. Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina namaczania Ilość porcji: 4 Składniki: 1 szklanka słonecznika 6 ząbków czosnku sok z ½ cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Słonecznik zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na noc lub na co najmniej godzinę. Ten sos robi się bardzo prosto i łatwo można modyfikować jego gęstość w zależności od upodobań. Ten wegański sos czosnkowy ze słonecznika pokocha każdy, jest kremowy, pyszny i zdrowy.