Przepis
Składniki :
5 jajek
1/2 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki mąki żytniej
2 małe cukinie
ok. 3-4 cm posiekanej kapusty pekińskiej
pęczek szczypiorku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
szczypta soli
czarny świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cukinie myję i kroję w cienkie plasterki, lekko solę. Do garnka z grubym dnem wlewam łyżkę oleju, wrzucam cukinię i pod pokrywką smażę, mieszając, przez ok. 5 minut- by się zeszkliła. Odstawiam do przestygnięcia. Do miski wbijam jajka, roztrzepuję je widelcem, dolewam sos sojowy i stopniowo dodaję obie mąki. Mieszam dokładnie. Szczypiorek siekam drobno i dodaję do ciasta. Dokładam cukinię i kapustę, mieszam, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą ( uwaga, sos sojowy jest słony). Do garnka w którym smażyła się cukinia wlewam łyżkę oleju, rozgrzewam go i wylewam całe ciasto ( na grubość kilku centymetrów). Przykrywam garnek i na niewielkim ogniu smażę, nie mieszając, 25 minut z jednej strony ( lekko drewnianą łopatką oddzielam boli od ścinek garnka). Po tym czasie energicznym ruchem odwracam garnek, by omlet pozostał na pokrywce usmażoną stroną do góry i za pomocą łopatki delikatnie zsuwam go znowu do garnka - uprzednio znów wlewam łyżkę oleju. Smażę jeszcze ok. 10 minut.
Przekładam na talerz i dzielę na kawałki jak tort.