Przepis
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mus śliwkowy:
0,7 kg śliwek
2 galaretki wiśniowe
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
masa śmietanowa:
350 ml śmietany kremówki
2,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
poncz do biszkoptu:
1/3 szklanki letniej wody
sok z połowy cytryny
słodkie kakao typu Nesquick do posypania na górę
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
Śliwki zagotować bez dodatku wody przez 25-30 minut, często mieszając (lubi się przypalać), do gorących śliwek wsypać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać do musu śliwkowego, wymieszać, lekko schłodzić, zmiksować blenderem.
Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony i naponczowany biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę śliwkową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).
Zastygnięte ciasto posypać słodkim kakao.