Przepis
Składniki na dwie porcje:
- 200g rukoli z radicchio
- 200g piersi z kurczaka
- 8 czereśni
- 8 truskawek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- garść ziaren słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
Dresing:
- 4 truskawki
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu wrzosowego
- sok z połowy limonki bądź cytryny
- świeżo mielony pieprz, sól
Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części.
Czereśnie płuczemy, usuwamy ogonki i pestki, kroimy na pół.
Orzechy i słonecznik podprażamy na patelni. Siemię lniane również można chwilę podprażyć.
Pierś z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, po czym marynujemy w oliwie, soli, pieprzu i suszonym oregano. Chowamy do lodówki na godzinę. Przed smażeniem wyjmujemy wcześniej z lodówki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na rumiano, usmażone kroimy dowolnie na mniejsze kawałki.
Składniki na dressing łączymy ze sobą, po czym miksujemy chwilę blenderem, aż dobrze się połączą. Doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO!