Cukinia w cieście naleśnikowym

Ewelina
Przekąski
26.08.2015 22:27
Cukinia w cieście naleśnikowym

Składniki

- cukinie (wybieram takie małe)

- szklanka wody gazowanej (przygotowałam ją w ekspresie SodaStream Source)

- szklanka mąki pszennej typ 500 (dajcie taką czubatą)

- 2 jajka

- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego

- sól, pieprz

- olej do smażenia

Przepis

Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Wkładamy je do miski i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy jajka trzepaczką, dodajemy mąkę, wodę gazowaną, sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi, mieszamy ponownie trzepaczką, aż składniki się dobrze połączą. Ma wyjść takie gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy olej na patelni i zanurzamy plastry cukinii w cieście, przekładamy je na patelnię i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, żeby cukinia dobrze zmiękła. Ja pokroiłam cukinie na takie grubsze plastry, można je także pokroić na cieńsze, wtedy nie ma potrzeby przykrywania pokrywką podczas smażenia. Gotowe cukinie odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na talerze i podajemy.