roladki schabowe z białą kiełbasą

Ewa
Obiad
30.03.2015 6:38
roladki schabowe z białą kiełbasą

Składniki

3 plastry schabu b/k po około 2 cm

sól, pieprz

1 duża krótko obgotowana marchewka

3 średnie ogórki kiszone (można zastąpić konserwowymi)

1,5 pętka białej kiełbasy

1 duża cebula

3 ziarenka ziela angielskiego

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

1 liść laurowy

słodka papryka

1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody

Przepis

Schab umyć, osuszyć, zwilżonym tłuczkiem cienko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.

W tym czasie marchewkę i ogórki pokroić w plasterki.

Na każdym płacie mięsa poukładać marchewkę i ogórka, położyć kawałek kiełbasy, zwinąć w roladkę.

UWAGA: Zdejmowanie skórki z kiełbasy nie jest najlepszym pomysłem, gdyż w czasie gotowania kawałeczki mięsa mogą nam "pouciekać" z roladki przez małe dziurki. Nam skórka w roladkach nie przeszkadzała.

Roladki związać w 3 miejscach bawełnianym sznureczkiem.

Następnie krótko obsmażyć ją ze wszystkich stron na oleju, wyjąć na talerzyk.

Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, krótko przesmażyć.

Zalać 0,6 litra gorącej wody, wrzucić ziele angielskie, liścia, dodać słodką paprykę, trochę mielonego czarnego pieprzu, kiedy się zagotuje, włożyć mięso, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

W połowie gotowania odwrócić roladki na drugą stronę.

Po upływie wyżej wymienionego czasu sos zagęścić wodą wymieszaną z mąką, zagotować, ewentualnie wrzucić zmiażdżony czosnek, doprawić, gotowe.