Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g polędwiczek z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1/2 pora (zielona część) 300 g sera żółtego 1 duża śmietana 18% 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Mięso kurczaka kroimy w kostkę a pora w paski. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką czosnku w proszku i tymiankiem. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę z naczynia żaroodpornego, zwiększamy temperaturę do 200°C i zapiekamy około 15 minut, tak aby boczek się przyrumienił. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Na ziemniaki nakładamy kurczaka z porem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków.