Kompot jabłkowo-miętowy

Magdalena
Przepisy
18.01.2020 19:28
Kompot jabłkowo-miętowy

Składniki jabłka (u mnie papierówki), 0,5 kg świeża mięta, 3-4 gałązki cukier, do smaku w zależności od kwaśności jabłek (u mnie 4 łyżki) goździk, 2 szt. woda Wykonanie Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki i wycinamy gniazda nasienne. Całość zalewamy wodą, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości jabłek (lubię kiedy w kompocie jest delikatny miąższ dlatego lekko rozgotowuję jabłka). Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Do garnka wkładamy połowę jabłek, na nie wykładamy umytą miętę i pozostałe jabłka. Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i do zimnego urządzenia wstawiamy weki tak, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Włączamy piekarnik na 120 st. C, góra – dół i od momentu osiągnięcia temperatury liczymy czas 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/kompot-jablkowo-mietowy/