Składniki: (szklanka 250 ml) (ok. 30 sztuk) - Mąka pszenna tortowa 2 szklanki + do podsypania - Jajko - Kefir szklanka - Masło rozpuszczone i przestudzone łyżka - Cukier łyżka - Soda łyżeczka - Wódka lub ocet łyżka Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu. Mąkę podsypywać stopniowo do czasu, aż nie będzie kleiło i będzie je można rozwałkować. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden brzeg przeciągnąć przez środek. Na Patelni rozgrzać ok 1 cm oleju. Ciasto w tym czasie zgęstnieje i mniej mąki będziemy potrzebować do podsypywania.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2020/01/faworki-na-kefirze-chrupiace-na.html