Składniki Porcja dla 3-4 os. bulion, 1 l przecier pomidorowy, 0,5 l marchew, nieduża 2-3 szt. pietruszka (korzeń), 1 szt. seler, nieduży kawałek por, nieduży – biała część cebula, 1 szt czerwona soczewica, ok. 100 g makaron Orzo, ok 100 g – jego inne nazwy to: manestra, kritharaki, rosa marina, reiskornpasta lub makaron gallo pion – przypomina ziarna ryżu, w naszej polskiej wersji na opakowaniu jest napis makaron ryż i tego właśnie używam mielony kmin rzymski, 0,5 łyżeczki mielona kolendra, 0,5 łyżeczki ostra papryka, szczypta natka pietruszki, 1 pęczek śmietana do zup (opcjonalnie) olej, do smażenia Wykonanie Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu. Gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając bo soczewica lubi się przypalać, do czasu kiedy soczewica będzie miękka (ok 15 min.) – pilnujmy, żeby jej nie rozgotować. Następne wlewamy bulion i gotujemy ok 5-10 min. do czasu kiedy warzywa lekko zmiękną. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 W garnku rozgrzewamy ok 4-5 łyżek oleju i wrzucamy pokrojone warzywa.