Składniki: na spód: - kalafior, średni (ok 600-650 g) - ser żółty tarty na grubych oczkach, 150 g - jajko, 1 duże - oregano, 2 łyżeczki - bazylia, 2 łyżeczki - sól, do smaku sos: - przecier pomidorowy, 1,5 łyżeczki - keczup pikantny, 1,5 łyżeczki - oregano, 1 łyżeczka - bazylia, 1 łyżeczka - czosnek, 0,5 łyżeczki - papryka ostra, 0,5 łyżeczki dodatki (ulubione): - pieczarki - szynka lub salami - pomidory - cebula - oliwki czarne - ser mozzarella (tarty i kulka) - rukola Wykonanie spód - Kalafiora dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i osuszamy. - Kalafiora przekładamy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu przez ok 15 min., często mieszając żeby się nie przypalił. - Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączamy piekarnika) , smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą, wykładamy dodatki i na wierzchu układamy plastry mozzarelli. - Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na niej zawartość miski i ugniatamy dłonią, formując placek o grubości ok 1-1,5 cm. - - Tak przygotowaną pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 10 min. - Gotową pizzę posypujemy na wierzchu rukolą. Zdrowa wersja domowej pizzy na spodzie z kalafiora, to chyba jedna z najlepszych jakie jadłam do tej pory.