Szybka, zdrowa i smaczna pasta idealna na kanapki oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Składniki ciecierzyca, słoik/puszka ok 400 g pasta tahini, 3 łyżki czosnek, 1-2 ząbki (jak lubicie) oliwa, 3 łyżki + 1 łyżka do polania na wierzch woda, 3 łyżki sok z połowy cytryny sól i pieprz, po ok 0,5 łyżeczki do posypania – ulubione dodatki np: czarnuszka, sezam, zatar, świeże zioła, słonecznik Wykonanie Ciecierzycę odsączamy na sitku, przekładamy do miski. Następnie dodajemy pastę tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, sól, pieprz. Hummus na imprezę – smakuje świetnie do krakersów, świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczywa chrupkiego czy wafli ryżowych.