Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami

Sylwia
Dania mączne
07.10.2019 18:13
Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami

Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi*** Składniki na formę 20×10 cm 100 g ugotowanych ziemniaków (puree) 340 g mąki bez glutenu np 100 g mąki ryżowej 50 g mąki owsianej bez glutenu 100 g mąki gryczanej 60 g skrobi ziemniaczanej 30 g mąki kukurydzianej 1 opakowanie (7g) suchych drożdży 50 g pomidorów w zalewie pokrojonych w kostkę 300 g wody 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE Jeśli nie możecie spożywać drożdży, nie martwcie się gdyż na blogu jest przepis na Bezglutenowe bułki z ziemniakami bez drożdży *** Jak dla mnie smak super, ale w porównaniu z poprzednimi moimi chlebkami w tym mąka gryczana jest bardziej wyczuwalna. Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tym razem jednak ziemniaków dodałam zdecydowanie mniej niż w bezglutenowy chleb z ziemniakami, dzięki czemu chlebek jest bardziej pulchny. Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche. Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami – kolejny chlebek do zrobienia którego nie potrzeba żadnych zagęszczaczy. Żeby trochę urozmaicić smak dodałam również suszone pomidory w zalewie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-z-ziemniakami-i-pomidorami/