Składniki (ok.20-25 średniej wielkości bułeczek): Ciasto: 1 szklanka letniego mleka (u mnie kokosowe) 2 jajka 3 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 6 łyżek cukru brązowego 125 g roztopionego masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki ksylitolu kilka łyżeczek cynamonu jajko do posmarowania Wykonanie: Przygotować rozczyn: Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut. W przepisie nie mogło zabraknąć maślano-cynamonowego nadzienia, jednak żeby było troszkę zdrowiej to zamiast cukru jest ksylitol :) Ciasto wykonane jest z mąki orkiszowej oraz pszennej pełnoziarnistej a krowie mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.