Składniki na masę serową: – 1kg twarogu półtłustego, 3-krotnie mielonego, o temp. pokojowej – 250ml śmietanki 30%, o temp. pokojowej – 150g erytrolu – 3 jajka, o temp. pokojowej – 1 budyń waniliowy, proszek bez cukru (bezglutenowy) – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na spód: – 145g płatków owsianych (bezglutenowych) – 50g gorzkiej czekolady – 3 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na karmel: – 200g świeżych lub suszonych daktyli – 80ml mleka – 1 łyżka oleju kokosowego – szczypta soli Z tego powodu, na moim blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego zestawu, m. in. na peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem oraz razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem, które były HITAMI bloga. Nie wiem jak Wy, ale osobiście nie przepadam za karmelowym popcornem, jednak karmel i popcorn jako osobne składniki w postaci dodatku do deseru to absolutny strzał w dziesiątkę. Ostatnio nie wstawiałam żadnego przepisu na słodko, więc szybko się poprawiam i dzielę wspaniałym przepisem na nietypowy, ale zabójczo smaczny sernik. Wszystkie składniki na karmel umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładko. Serniki same w sobie uwielbiam za delikatność i smak, jednak dodatki w postaci owoców, czekolady, czy karmelu powodują, że mogą stać się one wykwintnym deserem. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 165 stopniach przez około 50-60 min. KARMEL: Jeżeli używamy suszonych daktyli: zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na 30 minut, odcedzamy. Przyszedł czas na sernik, równie smaczny i równie uzależniający jak wymienione wyżej przepisy. Przepis na formę z odpinaną obręczą o średnicy 24cm.