Przepis
SKŁADNIKI:
ok 800 g cebul
2 łyżki masła
1/2 l bulionu warzywnego
100 ml wina białego
50 g masło czosnkowe
2 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
2 kromki chleba
100 g sera wędzonego
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obrać i pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i lekko podsmażyć, podsypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową, znowu podsmażyć, na końcu dodać cukier i wymieszać. Wlać 100 ml białego wina, zmniejszyć ogień i dusić ok 10 minut. Następnie dodać ciepły bulion warzywny i gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietanę i zblendować całość na krem.
Na patelni rozpuścić masło czosnkowe. Pokrojone w kostkę pieczywo – u mnie tostowe- podsmażyć na maśle.
Ser wędzony pokroić w kosteczkę.
Krem przelewać do miseczek dekorować grzankami i serem. Smacznego :)