Krem cebulowy z grzankami i wędzonym serem

Krzysztof
Zupy
04.07.2014 8:08
Krem cebulowy z grzankami i wędzonym serem

Przepis

SKŁADNIKI:

ok 800 g cebul

2 łyżki masła

1/2 l bulionu warzywnego

100 ml wina białego

50 g masło czosnkowe

2 łyżki gęstej śmietany 18%

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżeczka cukru

2 kromki chleba

100 g sera wędzonego

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obrać i pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i lekko podsmażyć, podsypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową, znowu podsmażyć, na końcu dodać cukier i wymieszać. Wlać 100 ml białego wina, zmniejszyć ogień i dusić ok 10 minut. Następnie dodać ciepły bulion warzywny i gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietanę i zblendować całość na krem.

Na patelni rozpuścić masło czosnkowe. Pokrojone w kostkę pieczywo – u mnie tostowe- podsmażyć na maśle.

Ser wędzony pokroić w kosteczkę.

Krem przelewać do miseczek dekorować grzankami i serem. Smacznego :)