Przepis
Składniki:
8 jajek
20 łyżek cukru
16 łyżek mąki
6 łyżek budyniu bez cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem.
Całe jajka ubić na biały pych, dodając cukier, na koniec wsypywać porcjami suchą mieszankę i już na najniższych obrotach miksera, połączyć wszystkie składniki.
Wyjdzie nam coś w rodzaju biszkoptu, bardziej zbitego, przypominając ciasto czekoladowe.
Blaszkę o wymiarach ok. (24 x 40 cm) posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniki na 190 st. C, ok. 35 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).
Najlepiej ciasto pozostawić w blaszce do ostygnięcia.
Ponadto:
300 g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa z galaretką:
½ margaryny
3 pełne łyżki kakao
2 łyżki galaretki cytrynowej
3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki zagotować, oprócz galaretki, którą należy dodać na sam koniec do gotującej się masy czekoladowej, wyłączyć i całość dobrze wymieszać.
Wykonanie całości:
Zimny biszkopt pokroić na małe prostokąty ok. (4 x 5 cm). Następnie każdy przy pomocy wykałaczki zamaczać w polewie czekoladowej, tak by masa opłynęła cały prostokącik. Na koniec obtoczyć w kokosie i układać osobno jeden koło drugiego, a wcześniej spód talerza należy również lekko obsypać kokosem. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ;).