Przepis
250 g cukierków krówek
250 g cukierków irysy
125 g margaryny Kasia
150 g ryżu preparowanego (dmuchanego)
2 łyżki kakao (opcjonalnie)
Krówki i Irysy rozpuszczamy na bardzo małym ogniu wraz z pokrojoną margaryną. Jeżeli chcemy otrzymać kakaowe szyszki dodajemy 2 łyżki kakao (możemy również powstałą masę podzielić na dwie części i tylko do jednej z nich dodać ok. łyżkę kakao).
Do całkowicie rozpuszczonych cukierków wsypujemy ryż preparowany, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarenko ryżu.
Na folie aluminiową wykładamy porcje po ok. 1 czubatej łyżce, a następnie z każdej formujemy kształt szyszki lub kulki. Szyszki szybko zastygają, więc musimy tą czynność robić dość szybko jednocześnie uważając, aby nie poparzyć rąk.
Źródło: http://www.slodkastrona.com/2014/05/szyszki-z-ryzu-preparowanego-dmuchanego.html